Да учиш или да не учиш… Или по-скоро от какво да се учиш…

Понякога ни е нужна „насилствена” промяна, за да видим нови възможности. Нека не приемаме това време като криза, дори да е така за известно време. Всяко сътресение в живота може да е просто поредната възможност по пътя, който сме поели. И ако мислим и преценяваме, а не действаме емоционално, има реален шанс да научим безценни уроци. Приятно четене!

Един човек на средна възраст работил като чистач в училище 25 години. Един ден го извикал директорът на училището и му казал :

  • Погледнах в твоята молба от преди 25 години и там се казва, че ти никога не си ходил на училище. Така ли е?

Чистачът отговорил:

  • Да, така е. Никога не съм ходил на училище.

Директорът продължил :

  • Не говоря за гимназия. Поне основно образование нямаш ли?
  • Не, никога не съм ходил на училище.
  • Съжалявам, че ти го казвам, но от днес училищният съвет има нова политика. Всички работници, наети на работа в училището, трябва да имат поне основно образования. 25 години ти си вършил много добра работа, обаче сега ще трябва да те уволня. Правилата са си правила.

Чистачът си отишъл вкъщи съсипан и започнал да се чуди какво да прави. Цял живот бил чистач и си помислил, че трябва да започне някаква работа с чистене. Първата компания, с която се свързал му казали: „Разбира се, че ще те наемем да чистиш. Спомняме си, че в училището много добре си вършеше работата.” Следващата компания му казала същото.

Скоро имал много предложения за чистене и не можел сам да се справи. И затова си наел помощник. Бизнесът му продължил да се разраства. Скоро наел още няколко работника. Неговите клиенти били много доволни от работа и му дали допълнителна работа по малки строителни-ремонтни дейности. След няколко години чистачът станал доста богат. Той имал десетки работници, камиони, оборудване и шест цифрова сметка в банката.

Един ден получил писмо да отиде в своята банка. Вицепрезидентът го поздравил и отбелязал, че е удоволствие да имат такъв клиент. Но те никога не го били виждали лично.

  • Работниците сами внасят депозитите вместо Вас. Ние прегледахме нашите стари документи и открихме, че вие никога не сте се подписвал при отварянето на Вашата банкова сметка. Можете ли да се разпишете тук в спесимена, за да е наред нашата документация?“

Чистачът отговорил :

  • Не мога да пиша. Никога не съм бил на училище. Може ли да сложа само едно кръстче вместо подпис?
  • Разбира се, – отговорил банкерът.

Той не искал да обиди своя най-голям клиент. Но все пак продължил:

  • Но това е удивително. Ето ви Вас – преуспяващ в бизнеса, най-големият ни клиент. Само си помислете какво щяхте да постигнете ако имахте и образование…
  • О, – казал чистачът, – ако имах образование, още щях да съм чистач…

от интернет

Related Articles

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses