Историите, които променят нещата

Преди много, много години една млада жена се спаси от смърт като… разказваше приказки. Цял свят знае за нея – Шехеразада, жената, която 1001 нощи разказваше истории и си откупи живота от злия халиф, който искаше да я убие.

Уместни ли са историите днес? Кога и защо да ги ползваме? Може ли те да помогнат да изградим бизнеса си и да сформираме добър екип?

Всеизвестна истина е, че в днешния информационно претоварен век умът ни опитва да се спаси като не задържа за дълго факти и информация, която го обърква, не може да схване или не му е нужна. Това е подсъзнателна реакция за самосъхранение, тъй като целодневно сме бомбардирани с образи, звуци, клипове, цветове… Купища информация.

Кое кара ума да запомни? Провери сам!

Отиваш на презентация, където на стената има 80 слайда с много текст, цифри, данни, проценти, точки… Умът се концентрира да ги запомни и… след презентация от половин или 1 час те канят да се включиш в този бизнес. Как реагираш? И какво решение вземаш?

Или чуваш следното: С какво се занимавам ли? Позволи ми да го обясня така:

Представи си, че отиваш в магазина и намираш ягоди на невероятна промоция. Узрели, сочни, пресни и с 60% намаление. Купуваш доста, нали? Прибираш се вкъщи и веднага изяждаш поне една купа. Вкуснотия! Имат вкус на ягоди! Веднага се обаждаш на съседи и приятели и разгласяваш новината – отивайте, ягодите са невероятни и са направо без пари! Доста от тях се доверяват на теб и купуват, и те по много. Правят доста голям оборот на магазина. В края на месеца управителят ти праща писмо, в което пише: „В знак на благодарност, че бяхте жива реклама и споделихте за нашите ягоди с много свои приятели, които пазаруваха при нас поради Вашата препоръка, ето Ви тази сума, която е процент от натрупания чрез Вас оборот.” Ха-ха! Не ти се е случвало досега, нали? Ти споделяш и препоръчваш, но никой не ти плаща за това. Е, аз намерих компания, която плаща за нещо, което правиш цял живот безплатно.

Каква е твоята реакция? Искаш ли да научиш повече? Какво правиш? По всяка вероятност питаш: За какво точно става въпрос? (Никой не обича да бъде изигран и да прави безплатна реклама, когато може да му се плаща, нали?)

А ако не те интересува, разговорът просто отива в друга посока.

Но колко време ни е отнело да обясним с какво се занимаваме? И как се е чувствал нашият събеседник? Бил ли е отегчен? Объркан? Със свъсени вежди и сбърчено чело, докато се опитва да схване „предимствата” на твоята компания, бизнес, продукти, възможности?…

Историите са нещо, което разказваме непрекъснато. Но само някои хора инвестират време и сили да научат как да свържат историите с фактите, за да постигнат успех.

Факт е, че всички велики лидери ползват истории. Защото те се помнят много по-дълго. Защото те са интересни. Защото умът не ги приема като обременяване.

Историите могат да променят мислене и нагласи, защото те карат да се замислиш. Често се отъждествяваме с героите в тях. Или искаме напълно да се разграничим. Но когато няма елемента на агресивна реклама на бизнеси и продукти, решението става много по-лесно.

Е, истории като тези от рекламите, в които една средностатистическа „кака” изважда от дамската си чанта туба с прах за пране… Не знам как точно ти въздействат. Но в най-лошия случай предизвикват усмивка…

Как ще продължи историята? Е, почакай до утре вечер… 🙂

Related Articles

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses