Как да ползвам Алое Вера за здраве

Разбира се, че няма едно растение, което да съдържа всичко, от което се нуждае нашият организъм. Но Алое Вера е с високо съдържание на огромен брой полезни вещества, затова е чудесен избор за постоянен прием като добавка за добро общо здраве, тонус и превенция. Често наричат алоето „щит срещу болести и умора”, „царицата на билките”, „еликсирът на безсмъртието”… Защо?

Какво съдържа сокът на Алое Вера?

Установено е, че в неговия състав влизат над 75 активни съставки: витамини, минерали, ензими, захари, 18 аминокиселини, салицилова киселина, лигнин и сапонини, както и ацеманан и глюкоманан, за които ще научите повече по-долу. Витамините в сока от Алое Вера включват Вит. А, С и Е, фолиева киселина, витамин В12 и холин. Съдържат се и минерали като калций, мед, магнезий, манган, селен, натрий, цинк и калий. Сокът от Алое Вера предлага всички незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе самостоятелно и трябва да получи от храната, за да действа пълноценно. Не са известни странични ефекти и няма нежелани лекарствени реакции от приемането му. Качествените продукти с Алое Вера са безопасни за всички възрасти.

Какви са ползите от вътрешния прием на сок от Алое Вера?

Сокът от Алое Вера допринася за храносмилането и имунитета. Той помага при лечението на чревни и сърдечно-съдови проблеми – помага за намаляване на холестерола и кръвното налягане. Другите предимства включват балансиране на нивата на рН на организма, подобряване на здравето на кожата. Може дори да стимулира лигавицата на матката и да подобри предменструалните симптоми. Сокът от Алое Вера се ползва от хиляди години. Ето някои от ключовите употреби и ефекти:

1. Помага при проблеми с храносмилателния тракт

Сокът успокоява при киселини и дразнене на стомаха. Има лаксативни свойства, които често подобряват храносмилането и редовното изхождане. Той стимулира растежа на полезните чревни бактерии и регулира перисталтиката на червата. Сокът от алое стимулира и производството на жлъчен сок, който разгражда мазнините в тялото. Установено е, че успокоява стомашни язви и ускорява епителизирането на лигавицата на стомаха. Алое Вера проявява антибактериални свойства срещу Helicobacter pylori – бактерията, причиняваща стомашни инфекции и язва.

Сокът от Алое Вера може да прочисти храносмилателния тракт, което облекчава синдрома на раздразнените черва (следствие от натрупване на токсини в стомашно-чревния тракт).

2. Има противовъзпалително действие

Противовъзпалителните свойства на Алое Вера са добре известни и сокът често се използва при различни здравни проблеми. Сокът съдържа противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства. Глюкомананът, който се съдържа в Алое Вера, стимулира макрофага и цитокиновата активност, които са изключително важни при имунния отговор на организма. Хормонът гиберелин се бори с възпаленията при пациенти с диабет.  Сокът атакува не само вътрешното възпаление, но и болката, свързана с него. Затова може да се наблюдава голямо подобрение при хора със ставни болки, вкл. артрити и остеоартрит. Освен това сокът от Алое увеличава синтеза на колаген в организма, с което подпомага възстановяването на ставите и поддържането на доброто им здраве.

3. Помага при проблеми със сърдечно-съдовата система

Според изследване на 5 000 души, страдащи от гръдна и сърдечна болка, след прием на Алое Вера пациентите са показали значително намаляване на симптомите на болката. Наред с това са отчетени понижени нива на холестерол и кръвна захар с 15%.

Сокът от Алое Вера може да се ползва за превенция на атеросклерозата. Установено е, че предотвратява струпването на мастни плаки и с това способства за нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Освен това сокът от Алое разширява капилярите и подобрява еластичността на артериалните стени, а съдържанието на витамин С спомага за поддържане на добрия им тонус и с това помага за нормализиране на кръвното налягане. Освен всичко това, сокът притежава и противосъсирващи и разреждащи кръвта свойства.

3. За детокс

Свойството на Алое Вера да детоксикира организма основно е свързано с изхвърляне на голяма част от задържаните токсини в храносмилателната система и мастните депа. Наблюдава се и подобрение на функциите на черния дроб след редовна употреба на сока. Алое Вера има защитен ефект върху черния дроб при пациенти с диабет, най-вече при тип 2. Сокът съдържа калий, който допълнително стимулира черния дроб и бъбреците – основни органи, свързани с детоксикация на човешкото тяло. Растението съдържа и уронова киселина, която елиминира токсините в клетките.

4. При диети и за отслабване

Както вече казахме, сокът от Алое Вера оказва изключително благотворно влияние върху храносмилането. Като добавим към това и силните му детоксикиращи свойства, тялото по естествен начин започва да  ускорява  метаболизма си, което оказва положително влияние  върху теглото, особено при хора със заседнал начин на живот. От друга страна, Алое Вера съдържа изключително много хранителни вещества, което помага организмът да не гладува при ограничаващи приема на храна диети.

5. Подсилва имунитета

Сокът от Алое Вера укрепява имунната система. Според едно проучване той може да стимулира клетъчния и хуморален имунитет, благодарение на всичките си активни съставки. Те подсилват организма и спомагат за предпазване от редица болести. Освен това намалява възпалителните процеси и спомага за пречистване на тялото.

6. Влияние върху нивата на кръвната захар

Проучвания сочат, че приемът на сок от Алое Вера може да спомогне за подобряване на нивата на кръвната глюкоза. Това се дължи на факта, че той съдържа хром, магнезий, цинк и манган – минерали и микроелементи, които подобряват ефективността на инсулина, затова е подходящ да се ползва от хора, които страдат от диабет или са в преддиабетно състояние.

7. Помага при ракови заболявания или риск от такива

Повечето противоракови агенти се крият в растенията, а Алое Вера е едно от тях. Според проучвания, това растение може да потисне растежа на раковите клетки и да повиши ефективността на лекарствата против рак като цисплатин. Алоето съдържа биоактивни съединения като алоин, лектин и алоезин, които показват антипролиферативни ефекти (забавят растежа и разсейването на туморните клетки). В някои случаи сокът от Алое Вера може да забави и дори да спре растежа на туморни образувания. 

8. Повишава алкалността на вътрешната среда на организма

Сокът от Алое Вера има алкална реакция и по този начин балансира нивата на pH в организма. Това е изключително важно, защото ако нивото на pH не е в нормата и вътрешната среда е кисела, може да се стигне до развитието на множество дегенеративни заболявания – сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, песъчинки и/ или камъни в бъбреците и пикочния мехур. При подобни заболявания специалистите съветват да алкализирате тялото си, колкото е възможно повече.

9. Подобрява състоянието на кожата – особено при продължително вътрешно и външно приложение

При външно приложение, Алое Вера може да спомогне за затваряне на рани и да успокои раздразнена кожа. Сокът показва висока ефикасност при лечението на екзема, пърхот, кожни язви и други кожни заболявания. Помага при изгаряне (включително при слънчево) като въздейства благоприятно на епителните слоеве на кожата. Сокът може да овлажнява кожата, без излишно да я омазнява.

10. Подобрява състоянието на косата – особено при външно приложение

Ензимите и противовъзпалителните свойства на сока на Алое Вера успокояват и овлажняват скалпа. Това може да помогне при сърбящ скалп и суха коса. Сокът съдържа и протеолитични ензими, които премахват мъртвата кожа, запушваща космените фоликули. Алкалната реакция на Алое Вера балансира рН на косата, а витамините и минералите в сока я укрепват.

Как да избера подходящ продукт с качествен сок от Алое Вера?

На пазара в момента има огромно разнообразие от продукти с Алое Вера. За жалост, обаче, само част от тях отговарят на стандартите за добиване и преработване на гела от Алое, за да се запази неговата потентност и свойства. Институтът за Алое сертифицира продукти, които съдържат ацеманан – изключително важен полизахарид, чиято наличност се ползва за удостоверяване на качеството на сока. Ако листът на Алое Вера не бъде обработен по подходящ начин, слоят под зелената обвивка има силно слабително действие поради високата концентрация на алоин, а при прием на големи количества от алоин може да се стигне до спазми и гърч. Затова при множество от нискокачествените продукти се забелязват нежелани и понякога проблемни ефекти.

Търсете върху продкутите с Алое Вера сертификата на Съвета по Алое, който удостоверява чистотата, технологията на обработка и концентрацията на сок от алое в съответния продукт. Този печат гарантира и правилното извличане на сока от листа, за да нямат продуктите нежелани странични ефекти.

Аз съм ползвал доста и различни продукти с Алое Вера. Чист сок не може да се пие, тъй като е много гъст и горчи. Затова често се ползват допълнителни овкусители или екстракти, които да подобрят не просто вкуса, а и качествата на добавката. Сокът, който ползвам сега, съдържа екстракти от круша, боровинки и горски плодове, гроздови семки и гроздови люспи, лимонова и портокалова кора, както и парагвайски чай мате. С това се увеличават многократно антиоксидантните, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства на сока, както и се повишава тонусът и общата жизненост. Наздраве! 🙂

Related Articles

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses