Как си? – … ! ?? @ Х… , !! ХХ @@@…..!!!!!!

Когато попитам „Как си?”, много хора отговарят: „Все същото!”

Или избълват един камион „цветисти” по отношение на своята работа – не я харесват, мразят си шефа, колектива, заплатата… Искат час по-скоро да се махнат, да избягат, да се отърват… Чакат с нетърпение всеки петък, за да изчезнат и „дим да ги няма”…

А защо тогава продължават да работят там?

Те едва ли допринасят с нещо за успеха на фирмата, в която работят – затова и не получават добри пари.

А, да, пропуснах – НЯМАТ ИЗБОР!

Да бе!!!

В съвременния свят, когато медиите и интернет постоянно тиражират истории на успеха – все има някой, който е станал милионер, който е успял, който е направил невъзможното… Някак си в ума на болшинството се загнездва великата мисъл: „Щом той/тя са успели, защо да не успея и аз?”

Защо ли?

Ами първо, защото процентът на реално успелите е много малък – 2% от общото население. Но медиите публикуват сензациите вместо да публикуват това, което е валидно за болшинството 98%. Мнозинството не е сензация в този случай.

Второ, тези изключения са направили нещо изключително, за да успеят – измислили са революционна идея, намерили са неизползвана ниша, имат специални способности. Най-глупавото нещо е да се сравняваш и мериш с изключенията… Ако ти си изключение, досега ще си успял и едва ли ще четеш тази статия.

Дай да видим как много от другите хора не влизат в новините, но успяват да променят живота си и финансовото си състояние.

Когато консултирам хора, неудовлетворени от своята работа, от фирмата си, от шефа си, обикновено те искат да напуснат час по-скоро и да започнат нещо свое, да направят собствен бизнес и да спрат да правят този „изедник” богат! Защо този „некадърник” да си купува скъпи коли и къщи „за моя сметка”???

Никой от тях обаче не осъзнава, че с такова отношение и с такива убеждения са обречени на провал в своя бизнес. Пък и в работата си.

Когато не се справиш с вътрешните си неудовлетворения, погрешни представи за света около теб и постоянно се виждаш като жертва на обстоятелства и хора, все нямаш избор и все някой друг ти „натриса” неща, които не желаеш, ти нямаш реален шанс да продължиш напред в своето (кариерно) развитие и да успееш. Миналото ще те застигне. Ако щеш, иди в чужбина – и там няма да избягаш от него. Защото ти си това, което вярваш за себе си. И животът ти се гради върху решенията, които вземаш.

Ако вярваш, че нямаш избор, че всички те правят на идиот, че винаги си недооценен, където и да отидеш, каквото и да правиш, че другите постоянно се възползват от теб, това отношение и това разбиране винаги ще те настига. Не познавам човек, който да е постигнал траен успех с манталитет на жертва на всички и всичко. Всъщност, познавам хора, които получават много пари. И познай! Те отново не са оценени, не са разбрани! Защото парите няма да променят това, което ти липсва отвътре. И няма да измерят реалния успех.

Отдели време да работиш върху себе си – да приемеш факта, че единственият успех ще дойде тогава, когато си запретнеш ръкавите да работиш здраво – върху себе си, на работното си място… Стани най-добрия работник и служител, положи старание да бъдеш сериозен, стабилен и да вложиш сърцето си в това, което правиш – няма значение какво е то – днес ти си там и това е нещото, което те издържа и изхранва.

Благодари на Бога за работата си и се учи как да бъдеш все по-добър в нея. Мисли как и накъде искаш да се развиваш, търси възможности. Научи се да харесваш това, което правиш или го смени. Но за да продължиш напред, моля те, оправи отношението си към работата, шефовете и колегите.

Ако този „изедник” – шефа, го нямаше, кой щеше да ти осигури работа?

Но пролетарското мислене, че бизнесмените са зли, използвачи, „робовладелци”, които използват горките невинни хора като роби… няма да ти донесе нищо добро. То е като очила, през които пречупваш всичко, което се случва на теб и около теб.

Вярно е, че много от бизнесмените днес не знаят как се прави бизнес и допускат много грешки – самите те се учат. Но когато ти станеш съвършен и не допускаш грешки, тогава ще имаш моралното право да обвиняваш тях за това. Все пак те са хората, които са дръзнали да поемат риск – не просто да „продадат ръцете си” на друг, а да създадат бизнес и работни места за всички останали. И колкото по-голям е рискът, по-голяма трябва да бъде печалбата.

Вярно е и това, че много от собствениците не трябва да правят бизнес, защото не се отнасят адекватно с персонала и клиентите си – нарочно и преднамерено ги мачкат и унижават. Но нека ти открия една мъничка тайна – точно тези собственици обикновено са хора, които са напуснали работата си с негодувание, били са недооценени, неразбрани, гневни и… са започнали свой бизнес. Не са се справили със своите дефицити и емоционален свръхбагаж, просто са сменили позиция – вместо наемни работници са се направили на собственици. И сега всички около тях търсят начин да се отърват от тях! Да, забравих, ти няма да си такъв…

Ако не се научиш как да се договаряш и как да запазиш професионалното и личното си достойнство на работното място днес и сега, ако позволяваш да те тъпчат, да ти налагат неща против твоите убеждения и принципи, а ти премълчаваш и трупаш гняв и негодувание, мрънкаш и мърмориш, но нямаш смелостта да отидеш и да говориш открито и ясно с прекия си началник, с работодателя си, моля те, не започвай собствен бизнес. Неумението да се договаряш ще те погребе, защото всеки бизнес се основава на способността да се договаряш.

Ако не искаш да работиш, а постоянно търсиш на кого да се оплачеш и за кого да мрънкаш, моля те, не започвай свой бизнес. Никой няма да работи за теб, ако си такъв шеф. И на никой клиент няма да му е приятно да купува от теб…

Бизнесът е трудно нещо. Ако беше лесно, всеки щеше да го прави, успешно.

Изискват се умения, които се изграждат, докато работиш за друг. Ако не се научиш как да работиш за другите като за себе си и да вложиш сърцето си в работата си, няма да изградиш свой успешен бизнес. Примери много.

Бизнес не се прави, за да избягаш от „гадната работа”. Бизнес се прави, когато имаш визия как да предложиш стока или услуга, за която има пазар и как да организираш други, които да работят за теб.

Ако нямаш достатъчно възможности, сменяй работни места, сменяй града, в който работиш, ако трябва. Научи се да бъдеш гъвкав, за да се развиваш и да успееш.

Успешните хора не са тези, които се возят в луксозни коли и скъпи яхти – това идва за почивка след истинската работа.

Успешните хора са тези, които поемат отговорност – за своя живот, за своя бизнес, за служителите си, за клиентите си.

Не е никак лесно. Но носи пари. И добро име. Изисква много – много промени, много учене…

Готов ли си да се учиш, за да продължиш напред?

Или просто искаш да си мрънкаш, да псуваш и да негодуваш от гадната работа, която работиш? Е, сядай тогава сред другите мърморковци (винаги има голяма компания от такива) и си правете клуб на киселите лимони!

Ако искаш да поемеш отговорност за своето бъдеще, запретвай ръкави! Започвай да се учиш. Има много възможности от къде и от кого!

Related Articles

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses