Пременил се Илия…

Първо, извинения към всички, които носят името Илия – кофти е да си пословичен с такава репутация 🙂

Но много често хора искат да променят нещо важно и съществено в живота си, вземат решение, Започват. Дори постигат нещо. И точно се зарадват и… отново се връщат назад към старото.

Коя е липсващата съставка, която да донесе ТРАЙНА промяна? Защо е толкова трудно да задържим промяната?

Опитвал ли си да отслабнеш? И си постигал резултат? За колко време? И какво става после?

Опитвал ли си да откажеш цигарите? И си успявал? За колко време? И какво става след това?

Опитвал ли си да направиш план? И да работиш по неговото изпълнение? За колко време? И какво става после?

Каква е тази съставка, която обрича на провал нашите усилия? Или може да донесе добър траен резултат?

Много просто отговор – НАВИЦИ! Навиците са тези, които определелят нашия живот.

Добрите навици ще ни донесат положителни резултати, а отрицателните – ще понижат нашето самочувствие (защото много ясно разбираме, че не можем да постигнем промяна в дадената област), ще се задоволим с общоприетата максима „Ами какво да направя, такъв съм!” и ще се лишим от истински растеж и развитие в живота си. Най-често затъваме в стагнация поради неумение да променим навици и да усвоим нови.

Много хора искат да изградят собствен бизнес, но нямат навици как да работят без началник.

Други искат да постигнат определени резултати и да подобрят своето здраве, но не изграждат навици и много бързо губят мъничките победи, които са постигнали с цената на много усилия…

Психологията казва, че обикновено, за да се изгради навик, са нужни около 2-3 седмици. Но много често хората не отчитат другата страна на монетата – за да изградят правилния навик, първо трябва да се отучат от неправилния. И за тази цел е нужно много повече време, много повече сили и помощ.

Друг важен момент е свързаността на навиците един с друг: например, ако искаш да отслабнеш трайно, трябва да промениш навиците си за хранене И тези за спорт и физическа активност. Ако искаш да успееш в бизнеса си, трябва да промениш навиците си за управление на времето И тези за работа с хора. Много често опитваме да променим един навик, няма желан резултат и… се отказваме…

Как се променят навиците? Как се изграждат нови? Може ли всеки да промени своите навици? Нужно ли е нещо специално? Как ТИ променяш навици и изграждаш нови? Това води ли до трайна промяна?

Ще говорим много по темата, но какво мислите вие? Ще се радваме да чуем мнения. Споделете с нас. Сигурен съм, че всеки има какво да каже по темата.

Related Articles

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses