Препоръчвам магазина, който ме подведе

Преди много години разбрах, че истински разбираш хората, когато се окажеш в сериозен проблем с тях… Тогава виждаш от какво са направени. И дали можеш да разчиташ на тях.

Тази година и ние решихме да се възползваме от Черния петък – фурната ни се проби и трябваше да купим нова. Проучвах достатъчно дълго, за да реша какво искам и да намеря офертата, която ме интересува. И намерих.

В деня на Черния петък отидохме в магазина директно да купуваме. Беше останала само една фурна – мостра, с още по-голямо намаление. И точно се колебаех дали да я купим, продавачът ни съобщи, че е с 6-годишна удължена гаранция.

Разбира се, веднага я взехме. Натоварихме я и се прибрахме щастливи у дома с изгодната покупка. Монтирахме печката, дори направих мъфини… Станаха супер (само поради печката 🙂 !

Но… тогава реших да регистрирам удължената гаранция и… няма такава. Проверих няколко пъти в сайта на Whirlpool – няма такава кампания. Написах мейл и помолих да я въведат ръчно, защото от магазина са ми дали талон, но не мога да се регистрирам.

Каква беше изненадата ми, когато на следващия ден получих мейл от Whirlpool, че нямат такава промоция и не могат да ми дадат удължена гаранция. Тя е за перални и сушилни, а не за фурни. И когато прочетох моя талон, бяха напълно прави – имах талон за перални и сушилни…

Тогава наистина ми стана много неприятно и се вдигнах до Люлин, до магазин Зора и потърсих направо управителя. Обясних точно с 5 изречения колко съм разочарован и как съм явно подведен от техните служители (ако търговецът е сгрешил, касиерката ми прикачи допълнителната гаранция – тя също не каза нищо).

Той беше учтив, взе телефонния ми номер и каза, че ще види какво може да направи и ще се обади.

Тръгнах си от магазин Зора с наистина неприятно чувство и искрено се съмнявах, че ще се обадят.

Но на следващия ден г-н Атанас Михалев, управителят, ми се обади да поднесе извинения и да поиска данните ми, за да коригира грешката и да осигури удължената гаранция! Аз бях шокиран – това се случваше в България! В чужбина съм бил свидетел на такива корекции, но тук…. в София… и то толкова бързо, без десетки ходения и звънене по телефони…

На следващия ден получих от Whirlpool удължената гаранция с всички обяснения какво и как се покрива. И сега съм получил точно това, което ми предложиха първоначално! Макар че имам индивидуална промоция от Whirlpool, специално за мен!

Грешки стават, разбираемо е. Но много малко са хората, които ще поемат отговорност за тях и ще си направят труда да ги коригират. Спечелен съм от г-н Михалев, от Зора и от Whirlpool. Фен съм! И ги препоръчвам!!! Горещо!!!

Бизнес, който ще извърви трудния път, за да спечели доверие и да покаже респект към клиента, наистина ще има лоялни фенове! Няма да запомня грешката – ще запомня начина, по който тя беше коригирана!

Браво, Зора!

Благодаря ви от сърце – това, което направихте, няма да бъде забравено. Наистина създавате различно бъдеще с това отношение и с това обслужване.

Related Articles

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses