Здравето не е просто липса на болест

Световната здравна организация дава определение за здравето, което гласи: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.”

Много често ние се сещаме за здравето си, едва когато го изгубим. И тогава е много късно да го оправим. И ни коства много. А понякога не успяваме.

Може ли да се погрижим за своето здраве на всички тези нива и да му се радваме, докато го имаме? Как да го направим?

Как да постигнем физическо благополучие? Докато бях малък, аз винаги бях болен от нещо – астматичен бронхит, гастрит, Морбус Шлатер… Винаги бях освободен от физическо и все ме лекуваха. Родителите ми бяха лекари, това може би обяснява нещата (особено загрижената ми майка, която ми даваше лекарство за всичко). Когато започнах да уча медицина, бях решил да се справя с болестите си, защото ми идваха в повече. Но още тогава започнах да разбирам, че с лекарства няма да стане – ако можеше, щях вече да съм здрав.

Психическото благополучие? Завърших Социални науки и учих много психологии. Питах професори и доценти как да прилагам наученото. От техния поглед и обяснения разбирах, че и това няма да помогне много, за да постигна благополучието, което търсех. Да, научих много. Да, получих помощ. Но нещо пак убягваше…

Социалното благополучие – винаги съм имал много приятели, винаги съм сред хора. Но в един момент започнах да разбирам, че повърхностните разговори и забавления не са социално благополучие. Многото контакти и познати не ме правеха здрав.

Духовност – аз съм християнин и обичам Бога. Но не съм удовлетворен от ходене на църква веднъж седмично. Завърших библейско училище и научих много, случиха се неща, които напълно промениха живота ми. Но отново е моя лична отговорност всеки ден да практикувам търсене на Бога в молитва, хваление и поклонение пред Него и четене на Словото Му, да върша Неговите заповеди и заръки, за да поддържам духовно здраве.

Завърших почти 10 курса по хранене и диететика в американски университети, за да добавя профилактика и правилен хранителен режим. Свалих много килограми, помогнах на много хора да променят храненето и здравето си… Но отново нещо ми убягваше. Когато се появяха повече работни ангажименти, храненето, почивката, приятелите минаваха на заден план, умората се връщаше, сънливост, отпадналост… Пак качвах килограми. Бях здрав, но…

Всеки от тези аспекти има своя смисъл. Всеки, взет поотделно, не може да даде благополучието, наречено здраве. Отне ми доста време да разбера, че комплексът от всички компоненти заедно и добрият баланс между тях дава истинското здраве. Ако едното страда за сметка на другото, страда здравето ми. А балансът изисква много усилия: да огледам диетата си и да планувам как да се храня, да планувам срещи с приятели и социални събития, които ме зареждат и ми носят удовлетворение, да чета, да се уча, да общувам с хора, които ме предизвикват да се развивам, да се движа и спортувам, да се моля и да прекарвам време в духовни активности… Всичко това изисква баланс и ред.

И когато реша, че съм уморен и нямам време да огледам всички аспекти, везната се килва в една или друга посока и се губи радостта от това да си здрав, макар да нямаш болести. Изисква се голяма промяна в начина на мислене и на живот, напълно различна концепция и поведение, за да се справим със стреса и „нервната почва”, които станаха най-честото обяснение за много болести.

А за здравето – не си ли струва да положим усилия? Не е ли това лична отговорност на всеки, вместо да разчитаме на лекари, правителства, СЗО и т.н. да ни „оправят здравето”?

Как се грижиш ти за своето здраве, докато си здрав?

Related Articles

Цениш, когато изгубиш?

Световната здравна организация дава определение за здравето, което гласи: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.”…

Как, защо…

Защо правиш това, което правиш? Защо някои хора правят абсурдни неща и са щастливи? Защо за толкова важни неща нямаш обяснение, а можеш единствено да…

Responses