Мечтите – криле или бреме

Спомни си, когато беше дете и си говорехте с останалите деца кой какъв иска да стане. Всяко момче иска да стане космонавт, футболист или полицай, а всяко момиче иска да стане балерина, гимнастичка или актриса. С времето разбираш “тривиалността” на тези професии и спираш да мечтаеш за тях.

Има обаче нещо много силно в мечтите. Те ти дават криле да полетиш, дават ти цвят в сивото ежедневие. Изкарват те от безнадеждност и депресия, дават ти глътка въздух, когато животът те стяга за гърлото.

Какво е мечтата? Да имаш голяма къща, яхта, самолет, пари, имоти… Да бъдеш известен, популярен, обичан… Не знам, всеки знае своята. Само си мисля напоследък, че разликата между желание за притежание и мечта е от земята до луната. Напоследък много си говорим с хората за мечтите. Някои още ги имат, някъде там, в килера, други отдавна са ги погребали и се усмихват снизходително с отношението: “Е, млад си още, почакай да те очука живота и ще видиш тогава за какви мечти говорим! Ние ги разбираме тези работи, ти също ще ги разбереш!”

Мисля си какво ли си мисли човек преди да напусне тази земя – дали си брои парите, дали си брои колите и яхтите… Или се обръща назад и се пита: „Успях ли да постигна това, което ме палеше от самото начало? Успях ли да оставя нещо след себе си?”

Бях чел преди години, че гробищата са най-богатото място… защото там са погребани милиони мечти… заедно с хората, които не са успели да ги реализират.

Ако не знаеш каква е мечтата ти, ти едва ли имаш смисъл в живота си. Нямаш мотивация? Просто не си разбрал КОЙ си и КАКВА е твоята мисия на тази земя. Има много “екперти” по теории на успеха, много техники и ключове как да успееш. Но какво всъщност е успех? Това трябва да разбереш самият ти! Никой не може и няма право да ти дава готови отговори, няма шперц за твоята съдба и удовлетворение.

Но ако не спреш за малко и да се замислиш: “Кое ще ме направи удовлетворен и кое ще ми позволи да си отида спокоен от тази земя, след като съм го извършил?”, може би никога няма да откриеш своята мечта…

А защо да говорим как да я постигнеш тогава?…

Начини хиляди, важно е къде искаш да стигнеш…

За какво мечтаеш ТИ?… Живи ли са още мечтите ти?

Автор: Георги Александров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *